nasi eksperci polecają

Zdrowa i pyszna "Nutella" z daktyli

Odżywianie

Kto nie lubi smaku Nutelli? Są takie dni, kiedy najchętniej zatopilibyśmy łyżeczkę w słoiku i delektowali się smakiem orzechowego kremu. Są takie dni, w których najchętniej zapomnielibyśmy o zdrowej diecie i sięgnęli po małe co nieco.  

Nie martwcie się, dzisiejszym przepisem poratujemy was słoiczkiem pyszności, który spokojnie zastąpi wyżej wspomnianego kusiciela i co najważniejsze będzie zdrowy i nie zaburzy Waszej diety.

Słyszeliście o prozdrowotnym działaniu daktyli? Jako dobre źródło energii, są doskonałym produktem dla sportowców i wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia. Dojrzałe daktyle mają bardzo dużą zawartość cukrów, nawet do 80%! Uzupełniają niedobór glikogenu w organizmie, a zawarty w nich potas sprawia, że zalecane są sportowcom również po treningach. Poza tym zapobiegają zakrzepom i zawałom serca, uśmierzają ból i łagodzą stany zapalne. Działają antystresowo i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Suszone daktyle zawierają sporą dawkę witamin PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor oraz magnez. Znając już ich właściwości zdrowotne, przystępujemy do przepisu.

Składniki:

100g daktyli suszonych
– 70 ml mleka
– 20-25 g kakao bez cukru
– opcjonalnie można dodać kilka orzechów

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. 30 minut. Następnie odcedzamy daktyle, przekładamy do misy, zalewamy mlekiem, zasypujemy kakao, dodajemy orzechy (o ile zdecydowaliśmy się na ich użycie) i blendujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. Jemy łyżeczką, na kanapce, z plackami, na cieście, w naleśniku, tak jak podpowiada nam wyobraźnia. Po przyrządzeniu zalecamy trzymać  smakołyk w lodówce, maksymalnie do 3 dni.

Jeżeli nie jesteście wielbicielami daktyli, możecie spróbować inny przepis, w którym głównym bohaterem jest awokado. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a smak bardzo zbliżony do orzechowego kremu Nutelli.

Składniki:

- dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki kakao bez cukru
- łyżeczka miodu

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Jemy, a jeżeli jeszcze nam coś zostanie, to przechowujemy smakołyk w lodówce.

Smacznego!

Leave A Comments

You must be logged in to post a comment.

Kliknij tutaj to log in

Loading...