
Jeżeli jadasz w restauracjach codziennie, musisz się trzymać ustalonych zasad:
- Wybieraj zdrowe restauracje, a jeżeli nie masz takiej możliwości, to zazwyczaj w każdej standardowej restauracji znajdzie się przynajmniej jedno zdrowsze danie.
Przykładowo: kuchnia japońska bazuje na warzywach, rybach, owocach morza. To zdecydowanie dobry wybór. Natomiast kuchnia która oferuje fast foody, pizze, kebaby, powinna być zdecydowanie ograniczana, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i wysoki stopień przetworzenia (mało która restauracja z jedzeniem typu fast food wie jak przyrządzić dobrego, zdrowego kebaba).
- Wybieraj pieczone, gotowane potrawy
- Unikaj sosów, majonezów
- Wybieraj chude mięso( kurczak, indyk, wołowina, cielęcina) i ryby
- Zawsze pamiętaj o surowych warzywach, to one mają stanowić podstawę Twojego talerza
- Nie zamawiaj największej porcji, gdyż jest tylko tańsza o 3 zł! wybierz taką porcję, która zaspokoi Twój głód
- Nie spiesz się, nikt Cię nie goni
- Postaraj się, aby desery były na bazie jogurtów, owoców, galaretek, unikaj tłustych śmietan, serków mascarpone
- Do picia wybieraj : wodę, herbaty ziołowe
Wszystko wygląda inaczej, jeżeli bywasz w restauracjach okazjonalnie. W takim wypadku wybierz to na co masz ochotę i próbuj nowych rzeczy ;)