nasi eksperci polecają

Ciasto marchewkowe z daktylami

Odżywianie Inspiracje

Składniki:

 

  • 5 jajek
  • 500g marchewki
  • 150g płatków owsianych
  • 3 łyżki domowego syropu daktylowego
  • 50g rodzynek
  • 50g orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki oleju kokosowego

 

Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. 100g daktyli, rodzinki, orzechy włoskie wrzucamy do osobnych miseczek i zalewamy wrzątkiem - trochę nad ich poziom. Płatki owsiane mielimy na mączkę i... idziemy na trening :)

Po powrocie (ok. 2h), gdy już rodzynki, daktyle i orzechy namokną, zaczynamy działać dalej. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Daktyle (razem z wodą) blendujemy na gładką masę (do ciacha wykorzystujemy tylko 3 łyżki). Odcedzamy rodzynki i orzechy. Orzechy dodatkowo kroimy na mniejsze kawałki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodajemy żółtka i na niskich obrotach łączymy wszystko razem.

Delikatnie mieszając, dodajemy w kilku porcjach mokre składniki: startą marchew, olej kokosowy, syrop daktylowy, rodzynki, orzechy. Następnie dodajemy suche składniki: płatki owsiane - mączkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika.

Gdy wszystkie składniki się połączą, przekładamy masę do formy (którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym) i wsadzamy do piekarnika na około 1 godzinę, aby ciacho nabrało rumieńców :)

PS. Możesz dosłodzić dodatkowo według uznania, ale nawet bez tego jest pyszne! 

Smacznego!

Autorka: Magdalena Niemczyk

Leave A Comments

You must be logged in to post a comment.

Kliknij tutaj to log in

Loading...